Културен туризъм в Разлог и областта: Втора част

кукери в разлог

Кукери

В съседното село Добърско почитат и празнуват по стар български обичай  празникът на Св. Варвара. Става се сутрин рано около 5 часа и всеки носи от къщи дръвца и съчки, с които се палят големи огньове на всяко кръстовище на селото. Женската част от жителите на Добърско приготвят варива – царевица, пшеница, боб и др. Според обичая, подгонената от иноверците мъченица Варвара. Бягайки от смъртта, през студените декемврийски дни палела огньове от кръстовище на кръстовище, за да се стопли.

Административният център на Общината, гр. Разлог е познат сред туристите, посещаващи нашата страна с провеждания Международен кукерски  фестивал „Старчевата”. Кукерските тържества са широко разпространени в този край и датират от векове. През първия ден на Тодоровата неделя, когато се извършва символичното “бесене” на кучетата, което според народната вяра ги предпазва от болестта бяс, в Разлог се събират всички кукерски групи, заявили участие в карнавала. Под звуците на чанове и сред различни по вид и багри кукерски костюми, жури трябва да избере най-ярките и открояващи се кукерски групи. По стара традиция тук чаушите, както местните наричат кукерите, гонят обикаляйки града, всички зли духове и лоши болести.

Новогодишният карнавал в Разлог също е широко разпространен. В него участва целият град със свои представители от всяка махала. Участниците със своето поведение и костюми иронизират известни български личности. През първия ден на новата година местните жители, които са успели да грабнат окото на журито, получават награди за най-атрактивен и смешен костюм и пресъздаден образ. В тържественото шествие из града се включват всички кукерски състави от района, а най-умелите танцьори демонстрират умения в българските народни танци.

This entry was posted in Празници и Фестивали. Bookmark the permalink.

Leave a comment