Празници и фестивали в Разлог: Първа част

голф в разлог

В Разлог си имат и голф игрище.

Към територията на общината принадлежат: Баня, Бачево, Годлево, Горно Драглище, Добърско, Долно Драглище, Елешница и общинския център – град Разлог.

Село Баня е позната туристическа дестинация, заради добре уредена вилна местност Трестеник и изворната вода в района. Празникът на селото се превръща в истинска атракция сред гостите на селото. В селото за деня на Баня се връщат работещите и живеещи на други населени места, улиците стават сборен пункт на тълпата, а площадът в селото става сцена за български фолклорни формации за народно пеене и танци.

Другият празник, който всички жители отбелязват с голяма радост е Великден. В близката местност, носеща името „Круша” се провежда годишен събор. До там всички стигнали с каруци и коне, по-късно се включват в бурна надпревара за първо място на ежегодните надбягвания. За здравето на всички присъстващи се отслужва празнична литургия, след която всички животни биват благословени.

Китното село Бачево се радва на голяма посещаемост по време на местните празници. Открояващи се са Гергьовден и Тодоровден. На 06.05 всяка година в селото се отслужва празнична литургия и се раздава курбан за здраве и всеки, който пожелае може го опита. По-интересен и популярен сред туристите празник в това село е Тодоровден. Тогава се организират т.нар. Кушии – конни надбягвания. Преди самите състезания се извършва обредно захранване на всички коне. Отслужва се литургия и след нея на конете се дава захар, защото се счита, че така годината ще бъде успешна и плодородна. Местните жители се обличат в традиционни носии и представят песни и танци от българския фолклор.

 

This entry was posted in Празници и Фестивали and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a comment